Андріївські вечорниці — одна з найцікавіших традицій, що дійшла до нашого часу. За українським звичаєм, ввечері 12 грудня молодь збиралася на вечорниці, влаштовуючи на них усілякі дійства — ворожіння, забави і співи.
Оскільки Андрія вже припадає на різдвяний піст, то й їжу готували пісну, проте різноманітну: на столі були страви з круп, гороху, капусти, грибів та риби. Звісно, не обходилося без голубців, а вареники — це був обов’язковий пункт у меню!
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ДВА ВИХІДНИХ ВІКЕНДИ ЗАМІСТЬ ОДНОГО СВЯТКОВОГО ТИЖНЯ: СКІЛЬКИ ВІДПОЧИВАТИМУТЬ УКРАЇНЦІ НА НОВОРІЧНІ СВЯТА
Які ж страви готували на Андріївські вечорниці?
Калита́ — це обрядовий пічний корж, що готується на свято Андрія. Калиту пекли дівчата толокою. Це було справжнє обрядодійство – кожна приносила жменю борошна, воду і щось для оздоблення. Тісто місили по черзі – від найстаршої до наймолодшої дівчини.
Головний ритуал Андрієвих вечорниць — кусання калити. Для цього корж підвішували на червоному поясі чи гарній стрічці (теж червоній) за дірку, що була посеред коржа чи збоку, дуже високо або на відстані людського зросту так, щоб можна було схопити зубами.
За правилами гри, треба було відкусити коржа (або й зірвати його), не допомагаючи собі руками, і при цьому не засміятися.
Джерело — Гастроспадщина України
Фото — ілюстративне