Булани – традиційна страва Чернігівської області. Її географичне походження – село Смичин Городнянської громади.
Картопля завжди була другим хлібом, у тому числі, на Чернігівщині. «Як є бульба і капуста, то у хаті не пусто».Їли її з капустою, огірками, кислим молоком, мастили олією чи смаженим салом. Багато страв готували з вареної картоплі: смажили на олії картопляники, пиріжки з грибами, капустою. З тертої картоплі – робили деруни, коржики, галушки.
Ну і звісно особлива місцева страва – булани. Українські булани дуже схожі на білоруські кльоцки (піджарка із шкварків та грибів в середині кльоцок).
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 10 тисяч і працевлаштування за рецепт: у Чернігові стартував гастроконкурс для молоді (Відео)
Складові страви:
– картопля;
– 2 яйця;
– крохмаль;
– цибуля;
– сало;
– сіль.
Колись страви готувались без дотримання рецептури, продукти та приправи брались довільно, до смаку.
Приготування страви:
В підсоленій воді відварити картоплю. Приготувати пюре. Чекати поки все охолоне до кімнатної температури. Перемішати пюре додавши до нього 2 яйця, крохмаль. Сформувати невеликі кульки діаметром близько 3 см. Запанірувати їх в крохмалі. Сформовані кульки скласти в макітру перекладаючи шарами раніше приготованою піджаркою зі шкварок та цибулі, щоб було багато жиру.
Готувалась страва переважно в печі, що надавало страві ще більш пікантного смаку (30-40 хвилин).
–
Джерело: Гастроспадщина України