Наприкінці вересня, після рясних дощів, на Центральному ринку Чернігова розпочався справжній осінній бум.
Стиглі овочі, фрукти, гриби та ягоди везуть сюди у великій кількості. Саме час іти на закупи, аби зробити запаси до зими.
Про те, скільки грошей готувати, читайте далі.
Селяни та дачники не шкодували зусиль, аби виростити та привезти гарний осінній урожай. Ось чому Центральний ринок переповнений червоними і жовтими томатами, солодким перцем, картоплею, капустою, яблуками, грушами та сливами.
Кидаються в очі м`ясисті гарбузи. Особливо ті, що своїм виглядом нагадують чалму — сорта «Червоний капелюшок» (маленькі — 35 грн., більші — 50).
Ціни в гривнях за 1 кг:
Помідори червоні і жовті – 30-50
Помідори Чорний Принц — 30
Огірки — 50
Перець солодкий — 40
Перець солодкий круглий — 35
Перець гіркий — 4 за один
Картопля — 12-15
Капуста біла — 15
Капуста цвітна — 80
Кабачки — 20
Баклажани — 40
Гарбуз для каші — 25
Лук ріпчастий — 20
Лук червоний та білий — 35
Кукурудза — 10 грн. за одну
Редис — 20 за пучечок
Хрін — 10-15
Квасоля -10-15 грн. за склянку
Щавель — 15
Укроп, петрушка, салата — 10 за пучок
Базилік фіолетовий і зелений — 10 за пучечок
Шпинат, рукола, кінза — 20 за пучечок
Яблука — 20-30
Груші — 25
Малина — 100, склянка -30/260 г
Лохина — 140
Серед грибів найбільше пропонують білі (березові, дубові, соснові) — за 120-170 грн. за кіло.
Їх чернігівці купують, аби приготувати неймовірно смачну юшку, засушити або замаринувати.
Ті, кому не до вподоби білі, можуть придбати підберезники по 50 грн. за кг. та лисички по 120 грн. (25 за склянку). 100 г сушених грибів продають за 150 грн.
На розкладках – великий вибір червоного, синього і білого винограду, груш, слив, осінніх та зимових яблук.
Ціни на фрукти в гривнях/1кг:
Яблука — 20-30 (Вінниця, Чернівці)
Груша «Лісова Красуня» — 20
Груша Бера — 25/35
Слива Венгерка 15-20
Банан 20-35 (Еквадор)
Лайм 100 (Мексика)
Апельсин — 35-40 (Єгипет)
Лимон — 45-50 (Туреччина)
Авокадо — 35 за шт. (Бразилія)
Манго — 40 за шт. (Нідерланди)
Персик — 25 (Херсон)
Нектарин — 65-70 (Херсон)
Гранат — 80-95
Арбуз — 4.50 (Херсон)
Диня — 15
Виноград:
Преображення — 50 (Молдова)
Оригинал — 55 (Молдова)
Жіночі пальчики синій — 40
Жіночі пальчики білий, біло-рожевий — 55-60
Кодрянка синій — 40 (Молдова)
Кіш-Міш білий — 35/45
Під навісом, де продають яблука, виноград та груші, можна зустріти справжнього садівника-аматора – 64-річного Миколу Дмитровича. Він 40 років поспіль на 10 сотках поруч з будинком у Старому Білоусі культивує різні сорти груш, яблук, винограду.
А також кизил и актінідію «Коломикта» (40 грн. за 1 кг), що зовні нагадує міні-ківі. Актінідія — це далекосхідна кущова ліана, яка щорічно дає плоди. Вона витримує морози до -40 градусів. Ківі, на відміну від актінідії культивували пізніше у Новій Зеландії.
67-річна Віра Михайлівна з Табаївки Чернігівського району приїздить з чоловіком на ринок щонеділі. Вона продає молочні продукти, а голова родини — картоплею, що виростили на городі.
Подружжя має корову. Тож мусить їхати до Чернігова, аби заробити якусь копійчину, оскільки пенсія при 40-річному стажі зовсім маленька. Хоч і працюють з ранку до опівночі. Картоплю пропонують з доставкою по 10 грн. за кіло. Кажуть, бульба смачна, без «хімії». Вирощують сорти «Беллароза», «Київський світанок», «Наташа».
Ціни на молочну продукцію:
Творог — 80 грн. за 1 кг
Молоко — 20 грн. за 1л, 60 грн. за 3 л
Сироватка — 7 грн. за 1л, 10 грн. за 1.5 л
Сметана — 40 грн. за 0,5 л
Вершкове масло — 250 грн. за 1 кг
Усі гурмани знають грузинку Тамару, котра 16 років поспіль торгує на Центральному ринку смачнющою бринзою, розсільним кисломолочним і копченим сиром сулугуні.
Також тут купують гарячі хачапурі та пахлаву:
Хачапурі з м`ясом — 50 грн.
Хачапурі із сиром — 40/80 грн.
Лаваші (5 листів) — 35 грн.
Лаваши (3 листа) — 23 грн.
Бринза кисломочна — 140 грн. за 1 кг
Сулугуні копчений — 170 грн. за 1 кг
Сулугуні с прянощами — 165 грн. за 1 кг
Моцарела — 165 грн. за 1 кг
У м`ясному павільйоні не проштовхнутися. Ціни на свинину тримаються на одному рівні: ошийок — по 140 грн./кг, балик — по 110. Різко подорожчало свіже сало Старих свиней покололи, а молоді ще не підросли. Тому ціни за «український снікерс» підскочили до 75-150 гривень.
Ціни на свіже м`ясо та сало в грн./кг:
Свинина
Сало солоне — 100
Сало підкопчене — 130
Щека копчена 85
Сало свіже — 75-150:
Щека — 65
Підчеревок, боковина – 110-135
Лопатка — 100
Балик без кісточки 120
Стегно — 110
Ошийок — 140
Філе — 140
Ребра 100-110
Язик — 70
Кісточки супові — 25
Голова — 15-20
Фарш — 110
Гомілка передня — 50
Гомілка задня — 45
Ніжки — 10, пара — 15
Вухо — 50
Серце та легені — 25-30
Печінка — 35-40
Яловичина:
Лопатка — 160
Яблучко — 180
Шия — 150
Грудинка — 120
Голень — 80
Язик — 170
Печень — 80
Серце і легені — 60
У продажу є куряче м`ясо від «Наша Ряба», ціни на яке ростуть без упину. Домашніх курок та курчат віддають за 75-85 грн./кг, качок – за 120 грн. за кг.
Куряче м`ясо в грн./кг:
Філе — 126.90
Стегно — 105
Філе зі стегна — 115.90
Ніжки 71.90
Крила — 72
Голень 73.90
Чверть задня — 71.90
Курка ціла — 75.90
Печінка — 69.90
Шлунок — 68.90
Серце — 79.50
У рибному павільйоні — розмаїття свіжозамороженої, солоної та копченої рибки. Ціни ще не такі високі, як узимку.
Ціни на рибу в грн./1 кг:
Свіжозаморожена
Аргентина — 68.80
Біло-блакитна — 94.80
Бротола — 108
Горбуша — 155
Заяць — 110.80
Камбала — 76.80
Масляна — 110.80
Минтай — 72
Мойва — 105.80
Скумбрия — 78.80
Сома стейк — 95.80
Окунь морський — 125.80
Лосося спинки — 61.80
Лосося черевця — 207.80
Лосося м`ясо — 189.80
Хек молочний 93.80
Хек мерлуза — 92.80
Хек королівський — 96.80
Філе мінтаю — 86.80
Філе сома — 90.80
Філе мерлузи — 192.80
Филе тілапії- 175.80
Філе лосося охолоджене — 500/550
Кальмар — 165.80
Креветки — 208
Крабові палички — 91.80
Ікра тріски — 218.80
Солона
Кілька пряного посолу — 62.80
Кілька в маслі — 54.80
Матіас — 102.80
Оселедець малосолоний — 69.80
Оселедець малосолоний — 84.80 (Ісландія)
Скумбрія — 112.80
Тюлька — 29.80
Хамса — 88.80
Філе оселедця — 115.80
Філе лосося малосолоне — 500/550
Копчена
Салака — 72.80
Оселедець х/к — 75.80
Скумбрія х/к без голови – 172.80
Скумбрія г/к без голови — 178.80
Хребет копчений із сьомги — 95.80
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЦІНИ РЕКОРДНІ, АЛЕ ЦЕ НЕ МЕЖА: ЕКСПЕРТИ ПРОГНОЗУЮТЬ ЗДОРОЖЧАННЯ СОНЯШНИКОВОЇ ОЛІЇ
Курячі яйця значно здорожчали. Тепер вони вартують 43-45 гривень за десяток. За домашні правлять стільки ж. Перепелині (2 десятки) обійдуться у 39 гривень.
Джерело – Gorod.cn.ua
Фото – Gorod.cn.ua