
Фахівці вже давно встановили зв’язок між якістю питної води, яку споживає людина, і тривалістю життя. Зокрема, згідно з даними ВООЗ, 80% хвороб людини зумовлені використанням неякісної води для пиття та приготування їжі.
Тож аби почуватися добре впродовж багатьох років, важливо споживати якісні напої, насамперед воду. На що особливо звертати увагу під час вибору води для щоденного використання, скільки води й інших напоїв пити щодня, чи можна вживати воду після їжі – про це та багато іншого спеціально для читачів «ЧЕЛАЙН» розповів Володимир Гайдичук, к.м.н., доцент кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету.
Пане Володимире, як зрозуміти, що людина споживає якісну воду?
До критеріїв якості води належать її колір, запах, прозорість, смак. Інші важливі характеристики – жорсткість (визначається вмістом магнію та кальцію), рівень рН (кислотні та лужні властивості), бактеріологічні показники та мінералізація. Побоювання у споживачів породжує мутність води, оскільки є ознакою наявності нерозчинних речовин неорганічного (залізо, глина) чи органічного (мікроорганізми, нафтопродукти) походження. У такій воді можуть бути патогенні мікроорганізми. Колірність може означати наявність у воді органічних сполук, тривалентного заліза, домішок із ґрунтів, стічних вод і гумінових речовин. Неприємний запах – це про наявність мінералів, газів, органіки та навіть бактерій. Запах хлору у водопровідній воді пояснюється тим, що її очищають реагентами, які містять хлор, зазвичай приписують їй і такі недоліки, як специфічний смак та вміст вапна, що змушує більшість населення віддавати перевагу пляшковій воді.
.





