Про Романа Макухіна, який створив у невеличкій глибинці на Чернігівщині унікальний і головне, прибутковий органічний бізнес ЧЕЛАЙН уже розповідав. Кілька років поспіль чоловік плекає унікальні для України біодинамічні поля лохини. Місцем для такого експерименту вибрав Чернігівську область.
Між тим, спілкувалися з ним до повномасштабного вторгнення, то нині вирішили дізнатися, як бізнес розвивається тепер.
«Плани розвиватися, розростатися були ще до повномасштабного вторгнення, але з різних причин не складалося. Бо хотілося, щоб лохини було не чотири гектари, а 40. І якби ці плани були втілені в життя, то було б дуже складно нині, коли є дефіцит робочих рук. Адже нині більшість населення в селах працювати не може. Одні – через вік і слабке здоров’я, інші – через зловживання спиртним», – зазначає Роман Макухін.
Тому в нинішніх умовах вести бізнес складніше. Особливо в умовах, що поля лохини розташовуються неподалік кордону.
«Ми розташовуємося за 15 кілометрів до кордону. Найближчі прильоти до нас – три кілометри, в сусіднє село. Але поки що тримаємося і виживаємо. Лохина цього року гарно вродила. Ми вже привозили до Києва та розвозили по шпиталях, де лікуються наші воїни.
Хотілося б і до Чернігова привезти.
Продати сьогодні складніше, бо тяжка ситуація з електрикою. От у нас дві години зранку електрика була, а далі 4-6 годин вона відсутня. То в холодильниках лохину не утримаєш. Тому впродовж двох днів збираємо певний об’єм й одразу ж розвозимо по шпиталях. Взагалі без холодильника лохина може стояти тиждень, а то й більше, але краще розвезти свіженьку ягоду. Поки що в такому форматі працюємо», – розповідає Роман Макухін.
.