За інформацією: Суспільне Чернігів.
Роман Литвиненко разом з батьком вантажить на причіп кавуни. Суспільне Чернігів
Розсаду на поле Роман висадив на початку червня. Обробив три гектари землі.
"Розрахунок був, щоб вийти на початок серпня. Але так як у червні два тижні було сильних дощів, врожай затримався. Протягом всього періоду вегетації, якщо порахувати, я десь днів 40 не спав. Цілу ніч ходив температуру дивився", — розповідає Роман Литвиненко.
На полі дозрівають і червоні, і жовті кавуни.
Жовтий кавун. Суспільне Чернігів
Останні відрізняються за кольором та розміром, — говорить фермер.
"Цей десь буде біля шести кілограмів. Насіння у нього так само темне, але яка особливість – у нього дуже тонка шкірка, дуже-дуже. Але на смак незвичайний, кажу одразу. Попадається навіть такий смак, як сік мультивітамінний".
Роман Литвиненко показує, як зовні виглядає жовтий кавун. Суспільне Чернігів
Роман Литвиненко розповідає, як обирає стиглий кавун на грядці:
"Ми дивимося зліва вусик – не засохлий і справа – цей засохлий, тобто йому до завтра і буде готовий. Щоби упевнитись – ми можемо перевернути і подивитись на пляму. Вона має бути трошки більша, жовта. Чим жовтіша пляма, тим смачніший кавун".
Роман показує, як обирати стиглий кавун на грядці. Суспільне Чернігів
У 2023 році Роман зібрав 27 тонн врожаю, цьогоріч планує 100. Аби ягода добре росла — використовує крапельний полив та спеціальну плівку.
"Коли ми висаджуємо розсаду, земля ще холодна. І вночі може бути і +5°C , і +7°C. За день під плівкою ґрунт нагрівається. І під ранок, навіть, коли там +5, +8°C вночі — ґрунт до 20 градусів тримає", — пояснює Роман.
Через брак робочих рук до збору врожаю фермер залучає батька.
"Ніколи я не думав, що на Поліссі можна вирощувати такі кавуни. Ніколи їх не було у нас, не знаю, може змінилися кліматичні умови", — говорить батько Романа Володимир Литвиненко.
Володимир Литвиненко. Суспільне Чернігів
Продають кавуни Литвиненки на торговій точці у Куликівці, куди везуть їх на власному авто.
Продавчиня Тетяна Амінова каже:
"Муравейські і жовті спробували, дуже смачні. Беруть і по два, і по три, і по п'ять буває беруть. Якщо з сіл приїжджають, беруть побільше".
Тетяна Амінова. Суспільне Чернігів
Наступного року Роман Литвиненко планує збільшити площу під кавунами й засадити вже п’ять гектарів землі.
Читати ще
Читати ще «Навіть херсонські перевершили»: фермер вперше виростив та зібрав врожай динь на Чернігівщині