За інформацією: Суспільне Чернігів.
Наталія Цегельник. Суспільне Чернігів
Наталія каже: востаннє цінники у них змінювалися у грудні 2024-го. В середньому продукція подорожчала на гривню.
Покупчиня Світлана Лось зазначає:
"Ціна – якість? Нормально. Голодувати ж не будеш – будеш купувати. Це можна якусь річ не купити, а їсти ж потрібно".
Світлана Лось. Суспільне Чернігів
У торговельній точці неподалік пропонують і свіжий хліб, і вироби з уцінкою.
Тут продавчиня, теж Наталія, розповідає:
"Внизу — то у нас уцінка хліба. Якщо за день ми не продали хліб, він залишається деякий – складаємо в ящик, люди вже знають, що то трошки дешевше. На 8-10 гривень він йде дешевше. Деякі не можуть собі такий купити, беруть той. Він не дуже поганий. Ніч переночував, такий самий хліб".
Наталія. Суспільне Чернігів
Покупчиня Віра Боженок говорить:
"Оті ціни, що зверху, мені здається, що вони трішки занадто. А оці, що по 18-20, то можна брати. Без хліба як? Не поїси ні супчику, ні борщику. Нічого".
Віра Боженок. Суспільне Чернігів
Перший віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко розповів, що у собівартість хліба закладаються витрати на сировину, пакувальні матеріали, логістику, заробітні плати тощо. За його словами, ситуація в цій галузі зараз складна, адже в грудні та на початку січня хлібопекарі отримали значні збитки через зростання цін на сировину та енергоносії.
"Я не виключаю, що наприкінці січня будуть перші підвищення і до кінця першого кварталу в межах 10-20% може бути здорожчання. Але значна конкуренція в виробництві хліба присутня і це буде стримувати ріст цін в названих межах", — зазначає Юрій Дученко.
Юрій Дученко. Суспільне Чернігів
Про те, що для стабільного виробництва хліба потрібно буде підвищувати його ціну, говорить і директорка Чернігівського хлібокомбінату №2 Ольга Заїка.
"Ми бачимо, що на сьогоднішній день для того, щоб забезпечити підприємство ресурсом, забезпечити підприємство можливістю закупати сировину, ми повинні працювати і повинні підіймати цю ціну хліба. Інакше не буває".
Ольга Заїка. Суспільне Чернігів
Ольга Заїка прогнозує:
"Мої прогнози на 2025 рік? Дай Боже, щоб вийшли аграрії і посіяли і пшеницю, скажімо так, і, щоб вони зробили всі необхідні заходи для того, щоб виріс гарний урожай. А це також впливає, яке буде борошно, яке буде зерно, яке буде борошно, яка буде його вартість".
За минулий рік сільгоспвиробники зібрали 979 тисяч тонн зерна пшениці та 31 тисячу тонн жита, розповідає директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний.
Олег Крапивний. Суспільне Чернігів"Я хочу сказати, що у хлібозаводах потреба в житньому і пшеничному борошні забезпечена на 1-2 місяці наперед", — сказав Олег Крапивний.
***
Допоможіть нам стати кращими, розповівши про свій досвід користування сайтом Суспільного. Пройдіть це коротке опитування, воно займе до п'яти хвилин вашого часу. Дякуємо!
Читати ще
Читати ще
Виїжджають уночі та їдуть по 4 години: як везуть хліб з Чернігова до прикордонної Семенівки, яку обстрілюють росіяни