Круасани, якими ми їх знаємо, є результатом творчості віденських і паризьких пекарів. Булочки у формі півмісяця стали модними в Австрії з ХІІІ століття. Через 500 років вони дісталися Франції завдяки Марії-Антуанетті. Паризькі кухарі одразу ж взялися удосконалювати випічку і надавати їй національного колориту. Саме так на світ з’явилися повітряні і хрумкі булочки з характерним вершковим смаком.
Домашні круасани у 5 кроків
Важко повірити, проте скуштувати неперевершені круасани можна не тільки в гарній пекарні. Їх достатньо зробити самостійно вдома! Сьогодні ми розглянемо детальний рецепт цих смаколиків, а ще більше страв ви знайдете на сторінці https://lvivskirecipes.com.ua/recipes/solodka-vypichka/.
Для тіста вам потрібні:
- пшеничне борошно 400 г;
- тепле молоко 200 мл;
- вершкове масло 82% 200 г;
- цукор 30 г;
- яйце 1 шт.;
- сухі «Львівські дріжджі» 5 г;
- соняшникова олія 1 ст.л.;
- дрібка солі.
Просійте борошно у велику миску, додайте до нього дріжджі, сіль, молоко і олію. Сюди ж вилийте злегка збите з цукром яйце. Замісіть однорідне гладеньке тісто, додайте олію і ретельно розподіліть її в масі. Залиште основу для круасанів на 1 годину в теплі під рушником. Обімніть тісто, що підійшло, сформуйте ковбаску, яку розділіть на 10 рівних частин. З кожного шматочка зробіть кульку для подальшого розкачування.
Зробіть круглий пласт завтовшки не більше 3 мм і змастіть його тонким шаром вершкового масла. Покладіть зверху ще один «коржик» — повторіть всі кроки для кожного шматочка тіста.
Коли всі шари будуть на місці, верхню сторону маслом не змазуйте. Присипте її борошном і відправте «пиріг» в морозильну камеру на 10–15 хвилин. Далі розкачайте тісто в один великий круглий пласт завтовшки близько 3 мм.
Використовуючи ніж (найзручніший — круглий для піци), розділіть заготовку на 16 частин. Кожен клин надріжте з широкого краю, підгорніть і розведіть кінчики та скручуйте круасан рулетиком у напрямку тонкої сторони. Не лякайтеся, що зараз смаколики виглядають такими маленькими.
Сформовані круасани перекладіть на змащене деко, накрийте рушником і залиште в теплі на 1 годину. Далі змастіть випічку яйцем і відправте на 25 хвилин в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів.
Зважайте на те, що круасани сильно збільшаться під час вистоювання і випічки, тому розкладати на деко їх варто на відстані у шаховому порядку. Важливим є і те, що характеристики борошна можуть відрізнятися, тому його може знадобитися трохи більше. Проте не поспішайте додавати багато сухих інгредієнтів — остаточна консистенція тіста буде зрозуміла після замішування.
Аби круасани пропеклися, необхідно враховувати «характер» саме вашої духовки. Наглядайте за булочками в процесі випікання, щоб вони не підгоріли. Наступного разу зможете вибрати оптимальну температуру і час з огляду на попередні спостереження.