Літо – улюблена пора багатьох, адже це час смачних сезонних овочів і фруктів. І треба наласуватися ними досхочу. Ось тільки в медалі є й зворотний бік: упродовж останніх чотирьох тижнів на Чернігівщині спостерігається збільшення кількості звернень по медичну допомогу щодо гострих кишкових інфекцій.
«Із 21 червня по 27 червня – 36 звернень, із 28 червня по 4 липня – 29 звернень, із 5 липня по 11 липня – 40 звернень, із 12 липня по 18 липня – 48 звернень.
При проведені епідемічного розслідування цих випадків було встановлено, що домінуючим фактором, який, ймовірно, спричинив гострі кишкові інфекції, є вживання овочів, фруктів, ягід, які попередньо були забруднені чи мали ознаки псування.
А тому слід пам’ятати, що страви з овочів і фруктів (салати, гарніри, десерти) – сприятливе середовище для розмноження будь-яких патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів, що можуть спричинити гострі кишкові інфекції, зокрема й харчові отруєння. Крім того, овочі є провідним чинником у поширенні глистяних захворювань – аскаридозу, трихоцефальозу, ентеробіозу», – повідомили ЧЕЛАЙН у відділі комунікації та інформаційно-роз’яснювальної роботи Чернігівського обласного ЦКПХ.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є церква, що була пожежною каланчею (Фото)
Також фахівці зазначають: щоб фрукти й овочі приносили тільки користь і не ставали причинами захворювань кишкової групи інфекцій і гельмінтозів, треба дотримуватися правил. Насамперед, зважати на умови, терміни й вимоги приготування, зберігання харчових продуктів і страв, із них приготовлених. Необхідно ретельно обробляти (видаляти неїстівні/припсуті частини), мити, а по можливості – обдавати овочі, фрукти гарячою водою перед вживанням.
При митті овочів, фруктів і ягід слід використовувати безпечну воду.
Важливо дотримуватися товарного сусідства при зберіганні сирих харчових продуктів і готових страв у холодильнику.
–
Спілкувалась Ірина Осташко