Великдень в Україні – це особливе свято, яке є одне з найбільш урочистих і важливих християнських свят. Українці починають готуватися до Великодня за кілька тижнів до самого свята продумуючи, якими стравами будуть частувати своїх близьких.
Окрім головних великодніх страв, паски та крашанок, українці залюбки подають до столу страви домашнього приготування – домашні ковбаси, овочеві консерви, солену, в’ялену та копчену рибу, м’ясні паштети, які не завжди є корисними та здоровими, а ще й можуть бути небезпечними для здоров’я. Саме у свята зростає ризик харчових отруєнь, в тому числі ботулізму. Тому наступні дні після святкування можуть стати не такими радісними.
Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, яке виникає після вживання продуктів, що містять ботулінічний токсин. Ботулотоксин зберігається стільки ж, скільки і сам продукт. При цьому відрізнити продукт із вмістом токсину від звичайного доброякісного зазвичай неможливо. Іноді токсиноутворення в консервній банці може проявитися «бомбажем» (здуттям), але в більшості випадків розпізнати ботулотоксин у продукті ніяк не можна – ні за смаком, ні за запахом, ні за зовнішнім виглядом.
Цей токсин є одним із найсильніших серед усіх відомих біологічних отрут. Смертельна доза для людини становить усього 0,3 мікрограма. Він спричиняє серйозні ушкодження нервової системи, блокуючи передачу нервових сигналів до м язів, що призводить до дихальної недостатності і як наслідок – смерті.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «За тиждень – Великдень», а нині – Вербна неділя
Слід пам’ятати, запорукою успішного лікування ботулізму є вчасне звернення за медичною допомогою. Отже, які симптоми характерні для ботулізму?
Зазвичай перші симптоми ботулізму можуть виникнути через 12-24 год і проявлятися м’язовою слабкістю, запамороченням, сухістю у роті. Майже у 50% випадків спочатку виникають болі в животі, блювота, потім здуття живота та парез кишківнику. На фоні цих розладів з’являються симптоми ураження нервової та м’язової систем (нечіткість зору, туман та сітка перед очима, подвоєння предметів, сильний головний біль, порушення ковтання, відчуття «грудки», болі під час ковтання, мова стає «змазаною», нечіткою, можлива афонія), виникає тахікардія, розвивається дихальна недостатність.
При підозрі на отруєння не зволікайте і незалежно від тяжкості перебігу захворювання негайно викликайте швидку допомогу.
Аби уникнути даного захворювання слід:
-ретельно мити продукти, посуд та руки;
-не вживати в їжу продукти з банок зі здутими кришками;
-не купувати та не вживати продукти харчування з місць стихійної торгівлі, а також виготовлених в домашніх умовах без дотримання технологічних процесів;
-уникати споживання продуктів, якщо Ви сумніваєтесь у їхній якості та умовах зберігання або транспортування.
–
Джерело: Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб