Ігристе вино додає гламуру та веселощів будь-якій події.
Однак сьогодні існує такий величезний вибір ігристих з усього світу, що важко визначити найкращий вибір для вашої події чи обіднього столу. Тому варто ознайомитися з базовими знаннями про ці вина, щоби вибір став простішим. Знаючи основні моменти вже буде легше зорієнтуватися в магазині чи ресторані.
Що таке ігристе вино?
Визначення ігристого вина — це стиль, який відрізняється через присутність вуглекислого газу в рідині. Така присутність є результатом ряду різних процесів у виноробні.
Наприклад, шампанське та просекко є ігристими винами, але кожне отримує бульбашки різними методами, що впливає на смак, характер і ціну кінцевого продукту.
Однією з основ ігристого вина є наявність білого та червоного стилів.
Підказка про те, що робить ігристе вино унікальним, полягає в його назві: його бульбашки. Хоча тихе вино демонструє характер різних сортів винограду, а солодке вино містить додатковий цукор, що робить його універсальним у поєднанні з їжею, лише ігристе вино має те, що технічно називається мусом або бульбашками.
Варто зазначити, що люди часто асоціюють ігристе вино з витратами, але справа в тому, що ігристе вино знайдеться на будь-яку кишеню, смак і випадок!
Характеристики ігристого вина
Щоб повністю зрозуміти це вино, давайте розглянемо деякі основи ігристого вина. Бабблі (як його ласкаво називають) не є ідентичним від країни до країни чи навіть від регіону до регіону.
Його перляж може бути ніжним або потужним. Воно може мати червоний, білий або рожевий колір, рівень солодкості може коливатися від суперсухого до суперсолодкого, а смак може бути ніжним до дуже фруктового.
Ігристі вина виготовляються інакше, ніж тихі та солодкі. Унікальний підхід часто починається у винограднику з винограду для ігристого вина, як вирощують, як його оброблюють і збирають.
Виробники виготовляють sparkling wines зовсім інакше, ніж інші стилі, шляхом бродіння, змішування, витримки, регулювання рівня солодкості, зберігання та розливу. Таке вино є особливим, тому логічно, що для його створення потрібні унікальні навички та процеси.
Види ігристих вин
Приготування ігристого вина передбачає один із кількох підходів.
Це традиційний метод (шампанське), трансферний (такий же, як шампанське, але вироблений в інших регіонах), резервуарний метод (Prosecco), метод Asti (Asti), карбонізація (просте ігристе вино).
Повністю ігристе вино
Як посібник для початківців щодо ігристого вина, тиск бульбашки вимірюється в атмосферах або барах. Рівні коливаються від чого завгодно до шести атмосфер. Для порівняння, автомобільна шина зазвичай має від двох до трьох атмосфер.
Повністю ігристе вино має п’ять-шість барів тиску. Це дуже високий показник, що є однією з причин, чому існує спеціальний метод відкриття таких пляшок, розроблений, щоб завдати мінімальної шкоди пробкою, що летить!
Ігристе вино – це один термін, який визначає цей рівень, але, залежно від країни, ви також побачите Crémant (Франція), Spumante (Італія) та Espumante (у Чилі та Португалії).
Ці вина мають дуже ігристу текстуру, а смаки виявляються найсильніше, коли бульбашки вщухають.
Напівігристе вино
Семі — ще один вид ігристого вина. Цей тип має рівень тиску нижче 2,5 бар. Окрім етикетки Semi-Sparkling, назви ігристих вин включають Pétillant (Франція), Perlwein (Німеччина) та Frizzante (Італія).
Завдяки нижчому тиску деякі виробники використовують зручну гвинтову кришку для своїх напівігристих вин, тоді як повністю ігристі вина переважно закріплюються пробкою та кліткою.
Цей більш легкий стиль бульбашок має кремове відчуття в роті завдяки ніжному мусу. Метод виробництва, як правило, є анаеробним або вільним від впливу повітря, тобто вино виготовляється в сталевих, а не дубових резервуарах.
Отримане шипіння має чисті, прості, первинні фруктові смаки, які варіюються від легких до яскраво виражених.
Червоне ігристе вино
До популярних ігристих вин відносяться вина, виготовлені з червоного винограду. У той час як більшість шипучого є білого або рожевого кольору, є ряд тонких червоних ігристих, які варто спробувати.
Раніше Red Fizz мав погану репутацію, але якість покращилася завдяки сортам, виготовленому як у Старому, так і в Новому Світі.
Як ігристе біле вино та рожеве вино, червоне ігристе виготовляється різними методами.
Країни, відомі ігристими винами
Ігристе вино є популярною категорією, тому його виготовляють практично в кожній виноробній країні.
Хоча деякі країни відомі тим, що виробляють шампанське і продають мільйони пляшок по всьому світу, варто спробувати регіони, які створюють репутацію.
Бабблі весело смакувати, тому спробуйте якомога більше! Далі йдуть деякі відомі назви ігристих вин.
Франція
Найвідомішим і гламурним бабблі у Франції є шампанське, виготовлене з шардоне, піно нуар і піно меньє традиційним способом у північній частині країни.
Також популярним є Crémant, який також виготовляється традиційним методом, але в інших частинах Франції. Сорти винограду, які використовуються в різних країнах, відрізняються, що призводить до різних смакових профілів.
Іспанія
Відоме ігристе вино Іспанії називається Кава. Його можна виготовляти по всій країні, але більшість виготовляється на північному сході в Каталонії.
Кава виготовляється традиційним способом, але з місцевих сортів винограду, таких як макабео, ксарелло, парельяда, гарнача та монастрель.
Кава зазвичай суха і менш кисла, ніж шампанське, що робить її дуже популярним освіжаючим напоєм.
Португалія
Здебільшого відома своїми червоними винами, кріпленим вином і Vinho Verde, Португалія набуває репутації вишуканого ігристого або еспуманте.
Більшість виробляється традиційним методом у північному регіоні Байррада, де більш прохолодний клімат сприяє вирощуванню ідеального винограду для бульбашок.
Використовуються місцеві та міжнародні сорти винограду, а одержаний бульбаш має унікальний характер тропічних фруктів.
Італія
Італія відома ніжними та яскравими бульбашками, найвідомішим є просекко з Венето, яке шалено популярне як у країні, так і за кордоном.
Традиційний метод Franciacorta має дріжджові, горіхові, цитрусові нотки і чудово підходить для їжі, тоді як Asti Spumante з П’ємонту ніжно солодкий, тому ідеально підходить для десертів.
Німеччина
Німеччина є однією з найбільших країн-споживачів ігристого вина з власним Sekt.
Виготовляється резервуарним методом, його можна виготовляти з базових вин з Італії та Франції. Якщо виготовлено з німецького винограду, воно називається Deutscher Sekt.
Найкраще виробляється з фірмового німецького винограду рислінг, що призводить до хрустких, квіткових, цитрусових нот із хорошою кислотністю.
Висновок
Світ ігристих вин надзвичайно багатий та різноманітний. Ми сподіваємося, що ця інформація стане корисною для вас і зможете використовувати свої знання при виборі. Не забувайте пробувати нові смаки та читати про вина, що дегустуєте.