У місті Батурин зберігся рецепт борщу з сушеними карасями, який готували ще в ХІХ столітті. Наразі ця страва перебуває на розгляді чернігівської комісії, аби внести її до культурної спадщини Чернігівщини.
Цей різновид борщу готували здебільшого в піст. Також ця страва раніше була популярною серед незаможних українців, оскільки м’ясо, як тепер, так і тоді було значно дорожче за звичайну рибу. А ще борщ з карасями був однією з найулюбленіших страв українського письменника та художника Тараса Шевченка. Як готують цю страву в Батурині, в коментарі «ЧЕЛАЙН» розповіла Надія Прокопенко, молодший науковий співробітник НІКЗ «Гетьманська столиця».
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уродженець Чернігівщини – срібний призер чемпіонату світу
«Цей рецепт борщу побутував на території громади ще в ХІХ столітті. Карасі треба взяти, посолити, поперчити, покласти на солому на деко та поставити до печі, залишивши їх там на добу. Потім через певний час дістаємо. Далі можна переходити до приготування борщу. Додаємо попередньо замочену квасолю, запечені сушені груші, туди ж додаємо буряковий квас. Квас готуємо таким чином: кришимо буряк, заливаємо його водою, він стоїть три дні. Тоді до борщу додаємо карасі та сушені гриби. Далі 100 грамів томату, лавровий лист, перець, кришимо картоплю, моркву і буряк кришимо соломкою, потім додаємо капусту. Солимо. Заливаємо водою та ставимо до печі на 2,5 години. До готового борщу додаємо зелень», – ділиться рецептом Надія Прокопенко.
–