Чи є цього сезону нітрати у кавунах і чому офіційні дані з лабораторії відрізняються від вимірювань, які покупці самі проводять за допомогою портативних нітратомірів.
Про це Суспільне Чернігів дізнавалось на Привокзальному ринку у Чернігові. Тут з самого ранку гуртовики передають партію кавунів іншим продавцям. Перш ніж партію почнуть продавати, один кавун забирають на перевірку до лабораторії.
«Не встигли ще відкритися, лабораторія в нас уже стоїть і чекає. Потім приносить результат, дивимось. І люди в нас купують, і теж питають результат», — розповідає продавчиня Тетяна Садигова.
У лабораторії розповіли, що максимальна кількість нітратів, яку фіксували у кавуні цього сезону, до 50 мг. Норма ж – до 60 мгкг.
Чому портативний нітратомір показує у чотири рази більшу кількість нітратів у тому таки кавуні ніж лабораторний пояснив працівник ринкової лабораторії Віталій Бурдина. За його словами результат спотворений, бо вміст нітратів вимірюється у зеленій шкірці, до того ж портативний прилад не сертифікований.
«Такий прилад використовує багато користувачів, вони помиляються коли вставляють тестер і електрод не досягає червоної зони. Вони в зеленому міряють і потім кажуть, що це перевищення. Це не правильно, потрібно кавун розрізати і міряти в середині», — каже Віталій.
Перевірити кавун, чи інші продукти на нітрати може будь-який покупець просто у лабораторії на ринку. Коштує послуга від 7 гривень.