Реклама: [email protected]
Сегодня: 22/12/2025
PRAVDA.cn.ua
  • Новости
  • Работа
  • Погода
  • Веб-камеры
  • Карта города
  • Пробки онлайн
  • Еще
    • Карта воздушных тревог в Украине
    • Карта боевых действий «Deep State»
    • Поздравления
PRAVDA.cn.ua

Главная / Новости Чернигова

На Чернігівщині відшукали забутий рецепт каші «Бабка» та внесли його до переліку нематеріальної культурної спадщини

pravda.cn.ua
17:36 - 04/02/2024
Новости Чернигова

За інформацією: Суспільне Чернігів.

На Чернігівщині відшукали забутий рецепт каші "Бабка" та внесли його до переліку нематеріальної культурної спадщини

ФОТО: Чернігівський обласний центр народної творчості

Відшукали забутий рецепт каші "Бабка", внесли його до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини (НКС) і проводять майстер-класи для школярів та усіх бажаючих, аби ця страва продовжувала жити. Так відроджують традиції у Плисківській громаді на Чернігівщині. Про це Суспільному розповіла начальниця відділу культури, туризму та охорони  культурної спадщини громади Валентина Вернигор. В чому унікальність плисківської каші, чому її рецепт став забуватись та як так складалося, що у давнину цю страву готували лише на свята, у будні ж – встигали з'їдати до того, як завершувався процес приготування? Про все це — читайте далі у матеріалі.

Чому саме каша?

"Спочатку у нас різні були ідеї, але… Ми спілкуємося з усіма керівниками відділів культури, і не лише нашої області. Наприклад, борщі готують багато де: у когось з грушами, у когось – ще з чимось незвичним. А от про цю кашу, ми розпитували, вивчали це питання, небагато знало людей", – каже Валентина Вернигор.

На Чернігівщині відшукали забутий рецепт каші "Бабка" та внесли його до переліку нематеріальної культурної спадщини

Валентина Вернигов. ФОТО: Плисківська сільська рада

З її слів, рішення про те, що плисківська "Бабка" достойна бути елементом нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини, ухвалювали, смакуючи цю кашу:

"Ми її приготували разом, ну і всі – підтримали! Вона дуже смачна, єдине, в неї трошки є складність у приготуванні".

У будні замість каші були перші страви

Як розповідає Валентина Вернигор, про цю страву поступово й стали забувати саме через те, що з'явились інші рецепти, за якими можна готувати швидко. А також не стало дефіциту продуктів.

"Бабусі, що жили в селах нашої громади (їм тоді по 80, по 90 років було, коли ми розпитували), так і говорили: це колись була святкова страва. Бо крупи ніякої не купити, а свої продукти – картопля, молоко, яйця, масло – у людей були. От і вигадували. Щоправда, усі ці інгрідієнти спочатку треба було приготувати. Домашнє масло. Із картоплі – крохмаль. Тому це розтягувалось у часі".

За словами Валентини Вернигор, яка переповідає спогади старожилів громади, не завжди процес приготування завершувався саме кашею.

На Чернігівщині відшукали забутий рецепт каші "Бабка" та внесли його до переліку нематеріальної культурної спадщини

Спечені налисники. ФОТО: Чернігівський обласний центр народної творчості"Деякі розказували нам, що не тільки от: спекли налисники і одразу кашу робити. Це можна було, коли є час. А часто тоді не було того часу: вони були на роботах. То вони, казали: напекуть налисників, наріжуть їх на локшину, а потім ту локшину сушили на печі і додавали її у будь-які перші страви, як ми зараз готуємо з макаронів. А вже на свята лише готували солодку кашу «Бабку»".

Від святкової страви на храмове свято до "візитівки" Плисківської громади

Така страва завжди смакувала, за спогадами пані Валентини та її односельців, на храмові свята або Різдво.

"У наших селах храм – це День вигнання із села німецьких загарбників. У когось 11 вересня, у когось – 14. І тоді вже традиційно люди старшого покоління готували цю кашу".

На Чернігівщині відшукали забутий рецепт каші "Бабка" та внесли його до переліку нематеріальної культурної спадщини

Каша «Бабка» у глиняних горщиках. ФОТО: Чернігівський обласний центр народної творчості

Тепер же як приготувати "Бабку" знають у Плисківській громаді навіть школярі. Рецепт цієї страви встигли записати від тих господинь, які готували її здавна.

"В моїй родині, я це бачила, як бабуся моя готувала, потім – свекруха. І бабусі, яких ми розпитували, також покроково розказували нам, як готували вони. Я особисто тепер дуже часто цю кашу роблю: коли діти приїздять, на якісь свята – два рази на місяць, так точно. Для школярів проводили майстер-клас, то показували їм процес приготування не до кінця. Приносили вже приготовану кашу і давали їм скуштувати, то вони з нетерпінням чекали, яка ж "Бабка" вийде у них. У шкільній їдальні разом потім запікали і порівнювали. Кажуть: смачна. Ми роздруковуємо рецепт, і їм це дуже цікаво: вони йдуть додому і вже вдома спішать приготувати".

Окрім того, за словами пані Валентини, плисківці традиційно пригощають своєю кашею і гостей громади, і господарів, до яких самі приїздять у гості. Та готові навчити готувати цю страву усіх, хто забажає.

Як приготувати "Бабку"

Унікальність плисківської каші "Бабка" полягає в тому, що готується вона із налисників, а для рецепта знадобиться крохмаль власного виробництва.

"Натираємо картоплю на середню терку. Старенькі люди говорять, що треба, коли картопля дозріла, але ще не повністю. Це десь початок серпня. Відповідно, тоді і температура є потрібна, щоб вона сохла, тому що цей крохмаль потрібно висушити на сонці. Так от, картоплю гарно промиваємо, не чистимо, і натираємо".

Далі процес виготовлення крохмалю, за словами Валентини Вернигор, наступний:

"Кладемо на сито два шари марлі, сито розміщуємо над відром і натерту масу картоплі невеликими частинами викладаємо на сито, і промиваємо водою".

Потім ця вода відстоюється, крохмаль осідає на дно.

"Він білий-білий такий, аж світиться, коли останній раз промиєш. Тоді, ну, до трьох годин можна, хай постоїть, і злити воду. Крохмальну масу оцю ми після того вибираємо, розложуємо на якісь сита, і вона просушується на сонці".

На отриманому у такий спосіб крохмалі готують налисники.

На Чернігівщині відшукали забутий рецепт каші "Бабка" та внесли його до переліку нематеріальної культурної спадщини

Тісто для налисників та спечений налисник. ФОТО: Чернігівський обласний центр народної творчості

Для тіста знадобиться:

  • 0,5 літра молока;
  • п'ять-шість яєць;
  • 100 грамів цукру;
  • дрібка солі;
  • 400 грамів крохмалю.

Налисники випікають, а потім нарізають на локшину.

На Чернігівщині відшукали забутий рецепт каші "Бабка" та внесли його до переліку нематеріальної культурної спадщини

Етапи приготування каші «Бабка»: тісто, налисники, нарізана локшина та локшина, залита молоком. ФОТО: Чернігівський обласний центр народної творчості"Беремо глиняний горщик (у глиняному посуді страва буде смачніша), викладаємо в нього локшину і заливаємо її гарячим молоком (0,5 літра). Потім зверху на молоко кладемо ще 100 грамів вершкового масла. І збиваємо ще яйця з цукром і заливаємо поверху. Все це ставимо у піч на 30 хвилин".

За словами пані Валентини, запікати "Бабку" можна й у духовці на деко, але тоді каша буде менш соковитою.

Офіційно елементом нематеріальної культурної спадщини (НКС) каша "Бабка" від Плисківської громади стала 16 листопада 2023 року.

Всього до обласного переліку нематеріальної культурної спадщини наразі внесені 16 елементів. Серед них не лише страви, а й ремесла та звичаї, які передавались у певному регіоні Чернігівщини із покоління у покоління.

Предыдущая новость

У чоловіків переважає рак органів дихання, у жінок — молочної залози: скільки онкохворих є на Чернігівщині

Следующая новость

На Чернігівщині в останню путь провели льотчика

Похожие записи

У Корюківському районі вибухотехніки знешкодили збитий російський безпілотник з касетними боєприпасами

У Корюківському районі вибухотехніки знешкодили збитий російський безпілотник з касетними боєприпасами

20:35 - 22/12/2025
Під час закупівлі укриттів завдали збитків на понад 700 тис. грн: посадовиці з Корюківського району оголосили підозру

Під час закупівлі укриттів завдали збитків на понад 700 тис. грн: посадовиці з Корюківського району оголосили підозру

20:35 - 22/12/2025
Президент відзначив двох енергетиків із Чернігівщини

Президент відзначив двох енергетиків із Чернігівщини

19:35 - 22/12/2025
У Корюківському районі знайшли залишки російського БпЛА з касетними боєприпасами (Фото)

У Корюківському районі знайшли залишки російського БпЛА з касетними боєприпасами (Фото)

19:35 - 22/12/2025

Недовіра керівництву обласної ради

18:35 - 22/12/2025
Оголошення про скликання другого пленарного засідання 46 (позачергової) сесії Чернігівської міської ради VIII скликання

Оголошення про скликання другого пленарного засідання 46 (позачергової) сесії Чернігівської міської ради VIII скликання

16:36 - 22/12/2025

46 позачергова сесія міськради закрита через відсутність кворуму

16:35 - 22/12/2025
Зустріч з отцем Карелом Стаутемасом: муніципалітети Фламандського Брабанту висловили готовність до співпраці з Черніговом

Зустріч з отцем Карелом Стаутемасом: муніципалітети Фламандського Брабанту висловили готовність до співпраці з Черніговом

16:35 - 22/12/2025

Последние новости

Новости Чернигова

У Корюківському районі вибухотехніки знешкодили збитий російський безпілотник з касетними боєприпасами

20:35 - 22/12/2025

За інформацією: Суспільне Чернігів. Колаж, на якому зображені касетні боєприпаси та вибухотехнік поліції біля бойової частини російського безпілотника у Корюківському...

Подробнее
Під час закупівлі укриттів завдали збитків на понад 700 тис. грн: посадовиці з Корюківського району оголосили підозру
Новости Чернигова

Під час закупівлі укриттів завдали збитків на понад 700 тис. грн: посадовиці з Корюківського району оголосили підозру

20:35 - 22/12/2025

За інформацією: Суспільне Чернігів. Правоохоронець та підозрювана. Чернігівська обласна прокуратура Правоохоронці повідомили про підозру посадовиці з Корюківського району, що на...

Подробнее
Президент відзначив двох енергетиків із Чернігівщини
Новости Чернигова

Президент відзначив двох енергетиків із Чернігівщини

19:35 - 22/12/2025

Сьогодні своїм Указом Президент Володимир Зеленський відзначив двох енергетиків із Чернігівщини. Про це повідомляє голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус. ЧИТАЙТЕ...

Подробнее
У Корюківському районі знайшли залишки російського БпЛА з касетними боєприпасами (Фото)
Новости Чернигова

У Корюківському районі знайшли залишки російського БпЛА з касетними боєприпасами (Фото)

19:35 - 22/12/2025

Днями до поліції надійшла інформація про знайдені залишки ворожого БПЛА у Корюківському районі – дрон впав на відкритій місцевості. Про...

Подробнее
  • Афиша Чернигова
  • Веб-камеры Чернигова
  • Главная
  • Карта боевых действий «Deep State»
  • Карта воздушных тревог в Украине
  • Карта Чернигова
  • Контакты
  • Погода Нежин
  • Погода Чернигов
  • Пробки Чернигова ОНЛАЙН

© 2025 Новости Чернигова. Допускается цитирование материалов без получения предварительного согласия PRAVDA.cn.ua при условии размещения в тексте обязательной ссылки на PRAVDA.cn.ua - городской портал. Для интернет-изданий обязательно размещение прямой, открытой для поисковых систем гиперссылки на цитируемые статьи не ниже второго абзаца в тексте или в качестве источника. Нарушение исключительных прав преследуется по закону.

  • Главная
  • Новости
  • Работа
  • Погода
  • Веб-камеры
  • Афиша
  • Карта Чернигова
  • Пробки онлайн
  • Знакомства