За інформацією: Суспільне Чернігів.
Кухарка готує піцу. Суспільне Чернігів
Навчання тривало 3 тижні на базі Чернігівського центру професійно-технічної освіти. Майстриня-тренерка Світлана Крутько розповідає: учасниці відпрацьовують технологію приготування страв зі збірника українського шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
"Це салат з капусти, вішисуазВішисуаз — цибулевий крем-суп., люля-кебаб із соусом Butter Chicken, десерт бланманже Бланманже — біле, не фруктове желе з використанням вершків чи мигдалевого молока.з ягідним кюліЯгідне кулі — пюре із ягід для підливок чи начинок., риба під соусом бешамель, плов з курки, компот дієтичний з м’ятою. Взагалі навчання складається із 90 годин. Це теоретична частина та підсумкова робота".
Світлана Крутько. Суспільне Чернігів
За словами Світлани Крутько, їхній хаб оснащений сучасними кулінарними системами, тому, крім меню, учасники практикують використовувати нову техніку.
Жінка каже: ці навички допоможуть оптимізувати та покращити процес приготування здорової та збалансованої їжі для дітей.
"Усе готується в одній чаші. Не треба нам ні сковорідок, ні каструлі. Нас він кличе, сигналізує, що треба нам уже покласти щуп та закрити. Тому закладаємо щуп і закриваємо чашу", — розповідає Світлана Крутько.
Салат, люля-кебаб та десерт, приготовані кухарками в «Кулінарному хабі». Суспільне Чернігів
"Сподіваємося — нашим діткам сподобається"
Тетяна Галенко у професії понад 35 років, нині працює у дитячому садочку в Березні. Каже: за останні 10 років меню для дітей змінилося. У закладі вже готують страви за рецептами Клопотенка, тож курс був для неї корисним.
"Тоді більше було виробів з борошна, більше цукру, більше солі. Тепер це все збалансовано. Ми тут вивчили багато соусів, яких ми раніше не готували. Багато каш, які ми раніше не готували. Перші страви, другі. Солодкі страви. Зараз ми готували люля-кебаб. Це дуже корисна страва. Будемо сподіватися, що наші дітки будуть її приймати", — говорить Тетяна Галенко.
Тетяна Галенко. Суспільне Чернігів
Каже: тепер мріє про нову кулінарну техніку в садочку.
"Ми завжди суп варили в каструлях. Дивіться, яка зараз апаратура. У нас немає такої".
"Риба під соусом бешамель — це смачно!"
Надії Цибулько – 19 років, вона працює в Куликівському ліцеї. Каже: тільки розпочинає кар'єру кухаря, тому курси допомогли відпрацювати меню до нового навчального року.
"Навчилася багато цікавого, наприклад, запікати рибу, випікати різноманітну випічку. Мені сподобалася риба під соусом бешамель і сиром. Це смачно".
Надія Цибулько. Суспільне Чернігів
Валентина Волова працює у Седнівському ліцеї 13 років. Каже: завдання з курсів виконувала навіть вдома.
"Нам треба було презентації скидати. Готувала кебаби на шпажках. Дітям дуже сподобалося вдома. І бешамель із рибою теж готувала. Моїй дитині, яка до цього їла рибу лише з овочами, сподобався бешамель".
Валентина Волова. Суспільне Чернігів
"Скільки буде охочих — стільки й будемо навчати"
Директорка Чернігівського центру професійно-технічної освіти Наталія Потєхіна розповідає:
"Кошти, які надані швейцарським проєктом, – це 4 мільйони 700 тисяч. Також ми використали 180 тисяч – це кошти нашого навчального закладу зі спецфонду".
Наталія Потєхіна. Суспільне Чернігів
За словами Наталії Потєхіної, створення такого кулінарного хабу — це, перш за все, профорієнтаційна робота:
"Тому що сьогодні потреба в кадрах кухарів, кондитерів дуже велика у нас в області. І так ми розв'язуємо проблему перепідготовки кадрів та навчання наших учнів".
Як розповіла Наталія Потєхіна, вони будуть навчати стількох кухарів, скільки буде охочих.
Читати ще
Читати ще
«Шматочок Бахмута в Чернігові»: переселенка з Донеччини Ольга Люліна відкрила два заклади харчування