За інформацією: Суспільне Чернігів.
Їдальня у Коропській загальноосвітній школі. Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини
У Коропській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Тараса Шевченка, що на Чернігівщині, виявили ряд недоліків. Зокрема там було відсутнє маркування на продуктах, харчі зберігалися без дотримання санітарних норм та вимог товарного сусідства, фактичне меню не відповідало затвердженому.
Про це повідомляє Представництво Уповноваженого з прав людини у Чернігівській області на своїй Facebook-сторінці.
У закладі навчається 614 учнів, з яких 575 дітей харчуються у школі. Серед них 519 дітей належать до пільгових категорій, а 56 дітей харчуються за гроші батьків.
"175 учнів 1-4 класів харчуються безплатно відповідно порядку та умовам надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. 344 учня 5-11 класів харчуються безплатно згідно з Програмою по забезпеченню гарячим харчуванням здобувачів освіти, які навчаються в закладах загальної середньої освіти Коропської селищної територіальної громади".
Хліб у Коропській загальноосвітній школі. Коропська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
Згідно з програмою вартість одноразового безоплатного харчування учнів пільгових категорій за кошти бюджету Коропської селищної територіальної громади складає 18 гривень.
"Заклад додатково отримує субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на покращення якості гарячого харчування учнів початкових класів за рахунок коштів, отриманих від Всесвітньої продовольчої програми ООН".
Під час моніторингу зафіксували такі недоліки:
- продукти зберігалися без дотримання санітарних норм та вимог товарного сусідства (заморожене м’ясо птиці зберігалося в морозильній камері у відкритій упаковці, м’ясні продукти були поруч з вершковим маслом та овочами);
- відро з нарізаною картоплею стояло на підлозі в неналежних санітарних умовах;
- хліб лежав у брудній шафі зі сторонніми предметами;
- неприкрита готова їжа — поруч із фруктами, які були в ящиках на сусідньому столі;
- відсутнє меню в їдальні, тому учні не мали можливості дізнатися про перелік страв, які пропонуються;
- відсутнє маркування на продуктах, тому встановити терміни придатності до вживання складно;
- відсутні добові проби їжі, які необхідні для перевірки відповідності харчування встановленим нормам;
- фактичне меню не відповідало затвердженому меню, що свідчить про відсутність чіткого планування;
- у процесі приготування страв використовували домашню консервацію;
- в підсобному приміщенні виявили розкидані залишки хліба, які лежали на підлозі та у коробці з побутовими відходами.
Продукти у Коропській загальноосвітній школі. Представництво Уповноваженого ВРУ з прав людини
На день візиту в їдальні школи проходили ремонтні роботи, що тимчасово ускладнює організацію харчування.
Що говорять в Коропській загальноосвітній школі
Директорка Коропської загальноосвітньої школи Людмила Назаренко Суспільному розповіла, що перевірка відбулася одразу ж після того, як учні поїли.
"Тобто ще не достатньо було прибрано, не достатньо було розкладено все по своїх місцях. І саме в той момент вони це побачили".
Їдальня у Коропській загальноосвітній школі. Суспільне Чернігів
Також наразі в їдальні проводять ремонтні роботи, каже директорка.
"Частково там були певні моменти, але ми пояснювали їм (моніторинговій групі, — ред.), що зараз шкільна їдальня перебуває у стадії ремонту. Нам дуже важко, але ми все ж таки харчуємо наших дітей. У нас є п'ять підсобних приміщень, які ми використовуємо у шкільній їдальні. І там зараз ремонт. Тобто продукти, які раніше зберігалися в п'ятьох кімнатах, зараз зберігаються в одній. Тому, звичайно, що були ці недоліки".
Ремонт розпочали у грудні 2024 року і триватиме він рік. На це передбачено близько 80 мільйонів гривень, каже Людмила Назаренко.
"Ремонт зараз в їдальні та в укритті. Все відбувається за гроші Світового банку. Це наша селищна рада виграла грант".
Читати ще
Читати ще
У військовому ліцеї у Чернігові виявили протерміновані ліки, несправні туалети, пожежне обладнання не відповідає нормам