Саме нерафінована олія соняшнику має найбільше користі для організму. В неї багато вітамінів та мікроелементів. Також без соняшникової олії не можна уявити собі жодного салату або м’ясної страви. Особливо вона пасує овочам. Якщо розглядати саме нерафіновану соняшникову олію, то її використовують в медичних цілях та косметології. Потрібно зрозуміти, в чому саме є користь цієї олії для людини і як її краще вживати.
Всі знають, що нерафінована олія продається не тільки в магазинах, а й на ринку. Вона приваблює покупців дуже ярко вираженим ароматом. Саме з цієї причини її додають до салатів, щоб вона доповнювала їх присмак. З давніх пір соняшник сприймали як декоративну рослину. А сьогодні його використовують як доповнення до страв.
Різновиди нерафінованої олії з соняшника
На вид соняшникової олії впливає ступінь її очищення. Якщо розглядати нерафіновану, то її просто фільтрують, усувають механічні домішки, в той самий час зберігається максимальна користь. Нерафінована соняшникова олія дуже щільна, тому що її отримують методом холодного віджиму. Колір олії темний, трохи янтарний, аромат специфічний і навіть терпкуватий. Якщо збовтати пляшку з нерафінованою олією, одразу видно осад. Цей продукт не зіпсован — стає зрозуміло, що олія натуральна. У складі нерафінованої олії багато фосфатів, які дуже важливі для організму людини.
Користь нерафінованої соняшникової олії
Перш за все слід згадати про медицину. Завдяки унікальним властивостям олії з соняшника її можна використати в медичних цілях. Якщо вживати щоденно кілька ложок нерафінованої олії — це дуже добре впливає на серцево-судинну систему, лікує ревматоїдні захворювання, артрити, допомагає вилікувати захворювання внутрішніх органів.
Як виготовляють нерафіновану олію:
- додають у креми;
- входить у склад мазі;
- використовують для полоскання;
- додають у страви.
Також нерафінована олія здатна зволожити шкіру, якщо її нанести тонким шаром і розтерти. Вона омолоджує, розгладжує зморшки, допомагає позбутися тріщин. Сировина соняшника використовується для виготовлення живильних масок, кондиціонерів для волосся. Досить часто нерафіновану олію додають до салатів і саме це робить їх смачними та корисними. Наші бабусі та матусі воліли замість майонезу заправляти натуральною олією різні страви, турбуючись про здоров’я своєї родини. І це правильно у будь-якому разі.