Відома майстриня Марія Шевченко в номінації «Візитівка регіону» стала переможницею проєкту «Мій пиріг незалежності». Особлива випічка пані Марії за старовинним рецептом вразила всіх!
«Я про цей проєкт знала і минулого року. Але раніше він не був не настільки масштабний, як цьогоріч. Здається, він організований уже втретє.
До речі, проєкт започаткований Оленою Брайченко, дослідницею гастрономічної культури, і Ларистою Латиповою, реставраторкою автентичних кулінарних книг. І так сталося, що вже в останній момент я долучилася до цього конкурсу від нашої громади одноосібно. І спекла три пироги за родинним рецептом», – прокоментувала «ЧЕЛАЙН» Марія Шевченко.
Загалом участь у змаганні взяли понад 200 людей, які поділилися своїми пирогами Незалежності в соцмережах, описали процес приготування та поділилися історією страви.
Конкурс був започаткований, аби зібрати кулінарні історії українців із різних областей, дослідити регіональні смаки та родинні традиції, пов’язані з культурою випікання пирогів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через падіння уламків безпілотника на Чернігівщині вигорів гектар лісу
Марія Шевченко каже, що її рецепт датується 1880 роком. І за цим рецептом пекли пироги мати і бабуся пані Марії. Секрет випічки – в особливій начинці.
Жінка розповіла, що у їхньому населеному пункті споконвіків робили вишневу наливку, але до неї в жодному разі не додавали ані спирту, ані горілки. І ця наливка грала в теплому місці навіть до Великодня. Бо на діди, коли на кладовищах поминають спочилих родичів, була традиція пекти пиріжки із п’яними вишнями, які діставали з наливки. А тісто зазвичай використовували здобне, бо сільські люди переважно тримали господарство і мали своє масло, молоко, сметану, яйця й інші потрібні продукти.
«Якщо пироги печеш часто, як це робила моя мати, то вишень, траплялося, й не вистачало. Все залежало від того, хто скільки наливки зробить. Тому покійна мати Пінчук Ганна вареники готувала з вишнями, а в пироги використовувала комбіновану начинку – до вишень додавала мак», – пригадала Марія Шевченко.
Натомість сама вона на конкурс спекла пироги виключно з вишневою начинкою.
До частування пирогами долучилося чимало людей. Одним посмакували учасники поїздки до Валентина Ральченка, уродженця Березни, який стояв біля витоків Незалежності Україні, зокрема на Чернігівщині.
«Пиріг Ральченку сподобався, він сказав: «Печіть іще пироги і приїжджайте», – сказала Марія Шевченко.
Другий пиріг з’їли з чаєм після заходів на День Державного Прапора в Березні. А третім пирогом Марія Шевченко почастувала колежанок, разом із якими займається скандинавською ходою.
Але не обійшлося без курйозу.
«Чоловік на мене образився: три пироги спекла і жодного не скуштував. Тож мусила пекти четвертий пиріг», – розповіла Марія Шевченко.
А потім було запрошення на захід у Києві, присвячений тісту й випічці, на якому мали визначити переможців конкурсу, де й відзначили Марію Шевченко.
Ірина Осташко
Фото надані Марією Шевченко
–