За інформацією: Суспільне Чернігів.
Лікар-нутриціолог Валентина Титоренко (зліва) та директорка з продажів молочної продукції Ічнянського заводу сухого молока та масла Вікторія Ясенівка. Суспільне Чернігів
З чим пов'язана непереносимість молока та молочних продуктів
За словами лікарки, непереносимість молока – це реакція на білок бета-казеїн А1.
"Лабораторні досліди підтверджують, що це може викликати алергічні реакції і провокувати ризики різних хвороб, таких як діабет першого типу, серцево-судинні захворювання. Ще є непереносимість лактози, тобто такого молочного цукру. І тут симптоми можуть бути досить схожі: здуття, діарея, болі в животі, а також алергічні реакції".
Зазвичай, це пов'язано з генетичною схильністю, стверджує нутриціолог. Первинно, люди народжуються з певним набором генів, які можуть розщеплювати лактозу, і це ж стосується білка.
Дитина відмовляється від стакану молока. Getty Images
"Тож людина народжується з незначною кількістю ферменту, лактози або зовсім вони відсутні й при вживанні молока виникають проблеми. А якщо людина протягом свого життя набула ще і хронічні хвороби, то ці прояви будуть ще більше. До того ж є й зовнішні умови: що ми їмо, п’ємо. В таких випадках, дійсно треба його виключати з раціону або ж шукати альтернативи".
Щодо лактозного молока, то, якщо людина гарно його переносить, не потрібно його виключати з раціону, те ж стосується й білку А1, зазначає Валентина Титоренко.
"Може бути або повна стовідсоткова непереносимість, або часткова. Якщо це стовідсоткова непереносимість, то вона буде одразу з народження проявлятися. А якщо вона часткова, то протягом довгого часу її може і не бути. І дуже часто буває, що людина і не знає, що в неї є непереносимість. А потім, з віком, ця непереносимість або алергія більше проявляється. Тому у людей старшого віку ці прояви більш явні".
Білок А1 виник через мутацію
За словами Вікторії Ясенівки, історично вся рогата худоба має білок А2: кози, вівці, верблюди.
"Корова – це єдина тварина, білок якої був спочатку А2, а потім мутував, змінився під час еволюції. І ми маємо зараз змішаний білок А1А2, чи стовідсотково А1. Чому й говорять, що козяче молоко – найкорисніше. Тому що воно апріорі завжди було і буде А2. Багато мам дають своїм дітям дитячі суміші на основі козячого молока. До речі, верблюже молоко є найдорожчим молоком у світі, тому що його дуже мало і майже нереально зібрати, щоб масово продавати. Але воно найкраще".
Корови в полі. Getty Images
Фахівчиня стверджує, що під час травлення саме білку А1 виникає молекула бета-казоморфіну, яка створює негативні процеси: здуття, діарею, важкість після вживання цих продуктів. Навіть при вживанні малої кількості.
"Молоко з білком А2 підходить будь-якому організму, а білок А1 – не всім. І не тільки молоко, це стосується й продуктів з молока з білком А2: творог, сир, йогурт, сметана, масло, кефір тощо. Треба ще додати, що молоко А2 є звичайне й безлактозне. Тобто, якщо в тебе є реакція на лактозу, реакція на білок, ти обираєш молоко А2 безлактозне і максимально вберігаєш себе від будь-яких реакцій. Два в одному".
На Чернігівщині вирощують корів з білком А2
Україна не пасе задніх і також вже займається відокремленням поголів’я корів з білком А2, каже Вікторія Ясенівка. Зокрема, на Чернігівщині є ферми з великою кількістю голів, безпосередньо на Ічнянщині.
"Для того, щоб його виявити, потрібно просто провести генетичне дослідження поголів'я: взяти біологічний матеріал (кров) і відвести в лабораторію. Потім, якщо ти хочеш далі розвивати переробку сировини А2, ти маєш з цих корів, що є 100% носіями А2А2, виокремити від іншого стада й утримувати окремо. Окремо відбувається процес здійки, ця сировина окремо має потрапляти на виробництво, окремо перероблятися, щоб не було змішаного процесу, щоб це молоко йшло як 100% А2".
Вона додає, щоб надалі мати потомство А2, для цього корів з білком А2 осіменяють спермою биків А2.
"Така сперма на ринку дорожча, ніж сперма звичайного бика", — зазначає Вікторія Ясенівка.
Корисні властивості молока
Лікарка каже, що молоко важливе у кожному періоді життя: при народженні, при лактації, при вагітності, в поважному віці. Звісно, якщо йдеться про натуральний продукт "з-під корівки" — це живе молоко і там є все, що необхідно організму для життя.
"Воно містить велику кількість нутрієнтів: вітаміни, мінерали, вітаміни групи B, фосфор, кальцій, калій і, звісно, там є і поживні білки. Все це необхідно для кожної із систем організму, і для крові, і для нервової системи, і для зростання, для попередження перелому кісток, для нервової тканини тощо".
Молоко та молоковмісні продукти. Getty Images
Але Валентина Титоренко нагадує, що магазинне пастеризоване молоко не є максимально корисним через надто тривалий термін придатності.
Однак, якщо людина не любить або взагалі не сприймає молоко, то є інші продукти, з яких ми можемо отримати необхідні речовини і мінерали для організму.
"Наприклад, якщо ми говоримо за вітамін Д, це може бути рибні продукти. Якщо ми говоримо за вітаміни групи В, це субпродукти. Можемо додати сюди зелень, тому що в зелені найбільше магнію, калію, ну і також вітамінів групи В".
Що таке козеїн і що таке лактоза
За словами нутриціолога, в молоці є частина води, але там є так само білок, жир і вуглевод.
"Козеїн – це білок. А лактоза – це молочний вуглевод. Якщо фермент лактоза, і його достатньо, то тоді лактоза розщеплюється, тобто ділиться і тоді кишківнику легше це перетравити. Якщо ж ферменту зовсім немає або його недостатньо, то цей цукор, вуглевод, не може гарно розщепитися або зовсім не розщеплюється. І тоді він не перетравлений йде через шлунок до кишківника. І там проходять процеси бродіння. Це і є здуття, болі, порушення випорожнення. Тобто, кишківник не справляється, він не може це все перетравити. І там просто відбуваються процеси гниття. Якщо у людини ще є набуті хвороби, особливо органів травлення, тобто слизова вже не все сприймає, та якщо ми ще додаємо молоко, то ми створюємо дисбаланс".
Як дізнатися чи є алергія на молоко
Валентина Титоренко зазначає, що в будь-якому випадку слід звернутися до лікаря, який за потреби призначить алерготести. Також це може зробити самостійно: випити молоко таке і таке та спостерігати за своїм станом. Інакше майже неможливо це відрізнити.
"Але в будь-якому випадку слід звернутися до лікаря, щоб це вияснити. Бо насправді ми розуміємо, що алергія має купу варіацій. Коли лікар збирає анамнез, він вже розуміє, після вживання яких продуктів пацієнту погано".
Дитина з алергичною реакцією на молоко. Getty Images
Якщо це повна непереносимість, то вже через пів години виникне реакція: діарея, здуття, біль в животі. Якщо часткова чутливість, то протягом доби можна і не відмічати нічого подібного.
"Але, знову ж таки, треба враховувати вік, хронічні хвороби, загострення якихось інших процесів в організмі тощо. Ми маємо ще знати, що реакція на продукт – це три доби, а може бути й трішки пізніше.Тому найчастіше, наприклад, людина каже, я вчора нічого такого не їла. Ми маємо відрахувати три доби назад і тоді вже з'ясувати, що може і їла", — розповіла лікарка.
Читати ще
Читати ще
У шести лікарнях Чернігівщини оновлять відділення реабілітації: що зміниться для пацієнтів