З настанням грибної пори знову і знову доводиться нагадувати, що серед дарів лісу зустрічаються такі, які треба оминати. Це – отруйні гриби.
Прикро, що невміння відрізнити їх від їстівних, неуважність під час збирання, неправильне приготування і призводить до отруєнь, нерідко з тяжкими наслідками.
У 2021 році в Чернігівській області отруїлося дикорослими грибами 15 осіб, з них 5 дітей; померло 3, з них 2 дитини.
На сьогодні у лікувальних закладах Ніжинського району з підозрою на отруєння грибами знаходиться 2 особи. В поточному році по області зареєстровано 5 потерпілих.
Про це повідомляє Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ.
Найчастіше причиною смертельних та важких отруєнь стає вживання блідої поганки, яку іноді важко відрізнити від сироїжки чи печериці навіть досвідченому грибникові. Токсини блідої поганки не руйнуються при жодному виді термічної обробки, висушуванні, моментально всмоктуються в кров і викликають незворотні пошкодження печінки та нирок.
Загальних надійних способів розпізнавання отруйних грибів, на жаль, не існує. Тому всі повинні пам’ятати одне: ніколи не брати незнайомі і якщо якийсь із зібраних грибів викликає невпевненість, краще просто викинути його. І ще: не гнатися за кількістю, не брати у мисливському запалі будь-які – перезрілі, червиві, дряблі гриби, оскільки в них накопичуються токсичні речовини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ризиковане «тихе полювання»: грибники Чернігівщини штурмують ліси
Розлади травлення може викликати і вживання у їжу їстівних, але недоварених чи недосмажених грибів.
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Першими його симптомами є біль в животі, нудота, а потім і блювання, пронос, запаморочення. У тяжких випадках внаслідок порушення функції печінки спостерігаються ознаки жовтяниці, відбувається ураження нирок. Тому, при перших же ознаках отруєння слід негайно звернутися за медичною допомогою, а до приїзду медиків потерпілому як найшвидше очистити шлунок. На жаль, час працює проти хворого. І дуже шкода, що дехто згадує про лікаря з великим запізненням.
Одне слово, з грибами треба бути обережними, уважними. Тоді вони подарують задоволення.
–