Нам здається, що ми намагаємося уникати контакту з канцерогенами, але розвиток технологічного процесу призводить до того, що харчові продукти в процесі виробництва, зберігання, транспортування дедалі більше забруднюються хімічними канцерогенними речовинами, що вже безпосередньо впливають на наш організм під час їх споживання та здатні за певних умов спричинити онкологічні хвороби.
Про це й не тільки – в сьогоднішній розмові з Володимиром Гайдичуком, кандидатом медичних наук, доцентом кафедри внутрішньої медицини, клінічної фармакології та професійних хвороб Буковинського державного медичного університету (м. Чернівці).
Пане Володимире, розкажіть читачам, що таке канцерогени?
Канцерогени – це хімічні речовини, фізичні фактори, віруси, що здатні зумовлювати ріст або прискорювати розвиток злоякісної пухлини. Для прикладу: фізичний канцерогенний фактор – це іонізуюче випромінювання; вірусний канцерогенний фактор – папіломавірус людини, що може призвести до раку шийки матки; хімічний канцерогенний фактор зазвичай діє на людей, які працюють на хімічних, нафтопереробних, коксових та інших хімічних підприємствах.
Чи дійсно існує зв’язок між харчуванням і ризиком захворіти на рак?
Численні наукові дослідження доводять, що є прямий зв’язок між якістю їжі, характером харчування та ймовірним ризиком захворіти на онкологічні хвороби. Головна роль у розвитку раку належить фактору харчування. На його частку припадають 35% випадків раку. На другому місці є куріння тютюну – 30%. Роль усіх інших причин у розвитку онкологічних хвороб (віруси й інфекції, сексуальні фактори, професійні канцерогени, алкоголь, забруднення довкілля, спадковість, ультрафіолетове випромінювання, іонізуюча радіація, харчові домішки, лікарські засоби та медичні процедури) є значно меншою.
.