Ми звикли до того, що смак фруктів та овочів змінюється залежно від пори року. Та мало хто звертав увагу на те, що сир переживає такі ж метаморфози. Зі зміною сезону змінюється раціон корів, овець та кіз, які дають молоко — основну сировину для виробництва сиру, що впливає на смак продукту. При цьому він не сходить з полиць магазинів, залишаючись вірним супутником сніданків, вечерь та посиденьок з бокалом гарного вина.
Сирна класика
Є сири, які найкраще смакують в певний сезон, а є класика, що провела місяці витримки, щоби досягти найкращого смаку, який зберігається протягом усього року. І саме за ним відвідувачі приходять до магазина або інтернет-супермаркета Novus, замовляючи продукцію з доставкою по Києву та передмістю. Найпопулярнішими сортами є:
- Пармезан — чудово поєднується з пастою, салатами піцою і просто гарно смакує на сирній тарілці.
- Гауда — сир з найкращим балансом, смак якого змінюється з часом, від горіхового до гострого.
- Моцарела — м’який розсільний сир, без якого не обійтися поціновувачам італійської кухні.
- Камамбер — сир з м’якою благородною пліснявою та вершковим смаком.
Ці сири найбільш популярні серед споживачів. Тому виробники планують своє виробництво таким чином, щоб випускати їх протягом всього року, не обмежуючись окремими сезонами.
Як змінюються сирні смаки протягом року?
Весняну пору характеризують яскраві та складні смаки сиру. Тварини вперше за рік отримують можливість поласувати свіжою зеленню та листям, через що цей сезон є піковим для овечих та козячих сирів.
Літо вважається найкращим часом для виробництва сирів. Молоко, отримане в цей час, відрізняється вершковістю. Тому зазвичай його використовують для виробництва сирів з пліснявою, чеддерів та інших видів сирів, зокрема витриманих.
Восени закінчується сезон овечого та козячого молока, однак виробники використовують останні місяці тепла для виробництва жирних вершкових сирів. Взимку для отримання молока потрібно пильно слідкувати за якістю тваринного корму, тому виготовлення сиру стає складнішим завданням, але все ж можливим.
На смак сиру впливають не тільки сезон і раціон тварин. Для справжніх гурманів також важливий регіон виготовлення та навіть висота над рівнем моря. Для більшості ж відчутнішу роль відіграють молочні культури, які місяцями створюють сирний смак і текстуру. Від королівських з пліснявою до твердих пармезанів — унікальні смаки, які варто відчути кожному.