Сьогодні, 6 січня, Святвечір – одне з найурочистіших християнських свят, яке відзначається ввечері напередодні Різдва Христового.
Цей день – останній день Різдвяного посту, тому й страви мають бути пісними. Вважається, що на столі має бути 12 пісних страв, на честь 12 учнів Христа.
Вживати скоромне, тобто м’ясо, рибу, молочні продукти, можна з початком Різдва – 7 січня.
У різних регіонах України у звичаях святкування Святвечора були деякі відмінності, але всюди існував обряд, пов’язаний з приготуванням першої куті. Її називали Багатою, оскільки, крім неї, готували ще одинадцять пісних страв, серед яких обов’язково мали бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею й капустою, картопля та узвар.
Кутя вважалася основною обрядовою їжею, тому з нею пов’язано чимало обрядодій. Після її приготування, вийнявши горщик, дивилися: якщо зерна піднялися через вінчик – на добробут, а запали – на лихе передвістя. До звареного збіжжя додавали меду, але пам’ятали відоме прислів’я: «Не передай куті меду».
У деяких регіонах заправляли товченим маком, волоськими горіхами та іншими смаковитими приправами.
Святкування Різдва традиційно починається ввечері, напередодні свята.
В українців ще у ХІХ – на початку ХХ ст. це відбулось так:
Коли починало вечоріти, господар повинен був принести до хати оберемок соломи та сіна, а також «дідуха», якого ставив на покутті під образами. Коли сходила перша зірка на небі, вся родина у хаті сідала вечеряти. Господар запалював свічку і сім’я молилась за живих і померлих родичів.
Після вечері зі столу не прибирали, посуд не мили, а усі ложки складали до миски з кутею (щоб уночі душі предків могли почастуватися). В деяких регіонах для духів предків на стіл ставили додаткову тарілку і клали туди кутю ще на початку вечері.
Опісля діти несли родичам та хрещеним батькам святкову вечерю — калач, кутю, узвар та солодощі, зав’язані вузликом у хустку.
На Святвечір починали колядувати. Гурт чоловіків чи парубків заходив до кожної хати в селі з побажаннями добробуту та здоров’я. У відповідь господарі нагороджували колядників смачною їжею.
Народні прикмети
Відлига обіцяє поганий урожай.
Зоряне небо – до хорошого урожаю.
Заметіль – сприятливий знак для бджоляра.