Доволі часто ми чуємо вислів «Здорове харчування…». Що потрібно робити, щоб правильно харчуватись і навіщо нам це взагалі потрібно? Голод — один із найважливіших інстинктів організму, необхідних для збереження життя. Задовольнивши голодний організм їжею, ми зберігаємо його життєдіяльність. По-перше, всі клітини та тканини нашого організму формуються з тієї їжі, яку ми їмо. По-друге, їжа є джерелом енергії, яка потрібна на функціонування організму. Але багато чого залежить від того, що ми їмо, в якій кількості, коли і яким чином. Правильне харчування ̶ це оптимальне співвідношення в організмі людини білків, вуглеводів, жирів, води, мінеральних речовин та вітамінів, які надходять в організм регулярно і у необхідній кількості. Їх недолік чи надлишок стає причиною виникнення і розвитку різних захворювань. Здорове харчування сприяє забезпеченню організму інтелектуальною та фізичною енергію, стабілізує вагу, є профілактикою захворювань і запобігає їх розвитку.
Здорове харчування – важлива складова здорового способу життя
На думку вчених і лікарів, основою для збереження здоров’я є спорт, правильно організований відпочинок, вживання добре структурованої води і правильно підібраний раціон харчування. В раціон бажано включати натуральні продукти. Потрібно їсти рибу( містить багато Омега,3, 6 і залізо), до речі, будь-який вид олії (соняшникова, оливкова, кукурудзяна) та масло гхі містять велику кількість поліненасичених жирних кислот, які належать до природних антидепресантів і підвищують еластичність судин.
На замітку! Про не всім відомий продукт на нашому продуктовому ринку масло гхі можна прочитати на сайті інтернет-магазину органічної корисної їжі Пан-і-Веган.
У кошику здорового харчування повинні бути нежирні сорти м’яса як основний постачальник білка, молочні продукти, що містять потрібні людині білки та амінокислоти, всі види фруктів і овочів (у звичайній моркві знаходяться такі важливі елементи як біотин, кератин, пантотенова та фолієва кислоти).
Щоб правильно харчуватися, потрібні не лише здорові продукти, а й знання основних правил їх споживання:
- Повноцінне харчування – основа основ. Людині на кожний день потрібне правильне співвідношення білків, жирів та вуглеводів. Це приблизно:1:1:4. Уявно розділіть тарілку на три однакові частини( жири займають тільки одну частинку).
- Щоденний раціон повинен бути різноманітний. Кожного дня бачити на столі одні і ті ж продукти ̶ це нудно, а їх недобір — це серйозна загроза для організму у недостачі важливих компонентів.
- Їжу потрібно розділити на 4-5 прийомів. І основний прийом повинен бути зранку, в обід, а ввечері бажано випити склянку кефіра, який позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, нирок та печінки, нормалізує кислотний баланс та мікрофлору кишечника.
- Побільше їжте цільнозернових продуктів: крупів із нешліфованого зерна, хліба з висівками. Бажано споживати хліб, виготовлений із борошна грубого помелу. У цільнозерновому хлібі та крупах менше калорій, але у складі велика кількість поживних корисних речовин та вітамінів (В, Е, кальцій, калій, цинк, мідь).
- Уживайте овочі та фрукти сирими або ж запікайте у духовці чи мікрохвильовій печі – таким способом збережуться вітаміни та корисні речовини. Регулярне споживання зелених та помаранчевих наситить організи флавоноїдами. Це природні антиоксиданти, які попереджують старіння організму.
Уміло користуйтеся інтернет ресурсами, які дозволяють здобути потрібні знання, купити здорові продукти і забезпечити собі щасливе довголіття!